Hoe wordt het weer de komende winter? 17 tekenen die veel sneeuw voorspellen

 

Hoe wordt de winter van 2023/2024 ? De Amerikaanse en Europese weerdiensten hebben de eerste voorspellingen gedaan en die zijn behoorlijk wisselend. Valt er veel sneeuw tijdens de winter van 2023/2024? Sommige mensen geloven dat bepaalde tekenen vanuit de natuur indicatoren zijn voor een sneeuwrijke winter. Er gaan talloze ‘boerenwijsheden’ en ‘familieverhalen’ rond die van generatie op generatie worden doorgegeven. In dit artikel lees je 17 tekenen die een winter met veel sneeuw voorspellen.

 

Zo wordt de winter van 2023/2024…

De eerste voorspellingen voor de winter van 2023/2024 worden vaak al ver van tevoren gepubliceerd. Elk jaar opnieuw zijn er tal van meteorologen en wetenschappers die voorspellen hoe de winter wordt. Die van de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) en ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) worden gezien als de meest betrouwbare. De Duitse website Wetter.net heeft de weermodellen van beide weerdiensten geanalyseerd en legt in via deze video duidelijk uit wat ons te wachten staat. 

 

 

De winter van 2023/2024 is nog redelijk ver weg, maar toch zijn de eerste voorspellingen inmiddels gedaan. Dankzij ontzettend veel data en jarenlang onderzoek kunnen de weerdiensten zachtjes laten weten wat er komende winter gaat gebeuren. Bind je er niet op vast, het gaat hier om een voorspelling op lange termijn. Er kan in de tussentijd ontzettend veel veranderen. Vaak zijn de voorspellingen en weerkaarten van de weerdiensten NOA en ECMWF niet helemaal gelijk, maar dat is nu wel het geval. Beide laten een stijging in de temperatuur zien en spreken over een milde, natte winter. Het Europese model is het meest positief over de sneeuwval. Er lijkt meer naar beneden te komen dan gemiddeld. Laten we het hopen!  Ik neem de voorspellingen met een korreltje zout en vind ze net zo betrouwbaar als de tekenen hieronder. 

 

17 tekenen die veel sneeuw voorspellen

Gaat er veel sneeuw vallen tijdens de winter van 2023/2024? Wij hopen van wel! Laat de sneeuwval van september in de Alpen maar een voorbode zijn voor komend seizoen! Nu zijn er niet alleen meteorologen die voorspellen wat de winter doet. Er zijn ook tal van eeuwenoude boerenwijsheden die duiden op een sneeuwrijke winter. Hieronder de tekenen die veel sneeuw voorspellen op een rijtje. Persoonlijk hoop ik nummer 8 en 9 niet te zien... 😉

 1. Spechten delen bomen met elkaar
 2. De sneeuwuil laat zich al vroeg zien
 3. De maiskolven zijn dikker dan normaal
 4. Monarchvlinders ontpoppen vroeger
 5. De haren in de nek van koeien zijn dikker
 6. Regelmatig hardnekkige mist in augustus
 7. Meer insecten tijdens de zomer
 8. Muizen in huis op zoek naar eten
 9. Veel en vaker spinnen in huis
 10. Wasberen hebben lichtere en dikkere staarten 
 11. Wilde zwijnen zijn vroeger op zoek naar hout
 12. Ongebruikelijke hoeveelheden eikels
 13. Ganzen vliegen vroeger richting het zuiden
 14. Muskusratten graven veel holen bij de waterkant
 15. Wespennesten zijn hoger gebouwd dan anders
 16. Eekhoorns verzamelen meer noten dan normaal
 17. Er zijn regelmatig ringen rond de zon te zien